Voor mezelf beginnen, dat wil ik ook!

Gepubliceerd op 13 september 2018 om 08:47

Ik ben freelance trainer en reis daarvoor heel Nederland door. En als ik dat vertel krijg ik vaak als reactie: ‘Oooooooo echt? Dat lijkt me nou zo leuk, eigen baas zijn, geweldig. Zou ik ook wel willen!’ Het is inderdaad fijn. Ik heb mooi werk en ik geniet van de vrijheid van het hebben van een eigen bedrijfje. Maar ik heb het zelf eigenlijk nooit gewild.

Als je mij 20 jaar geleden had gezegd dat ik voor mezelf zou gaan werken, had ik je uitgelachen. Een eigen bedrijf was niks voor mij, dacht ik. Is trouwens nog steeds zo, want ik ben zo commercieel als een deur. Acquisitie doen, dacht het niet. Onderhandelen over tarieven, liever niet. Maar ik ben wel volledig toegewijd aan mijn eigen groei en ontwikkeling. En die toewijding kan ik het beste kwijt binnen een werkomgeving die meebeweegt. Een bedrijf kan dat lang niet altijd en daarom koos ik ervoor om voor mezelf te beginnen.

Maar dat betekende wel een enorme omschakeling. Ineens was ik voor alles zelf verantwoordelijk, niet werken betekende letterlijk geen geld, ik kreeg geen ziekte-uitkering meer en had geen pensioenopbouw (veel te duur). In het begin was dat best pittig. Ik leer door ervaring, dus de eerste tijd was het veel vallen en weer opstaan. Maar het werkt nu heel goed. Ik vind het fijn, dat de verhoudingen helder zijn. Ik werk graag vanuit de rol van opdrachtnemer voor mijn opdrachtgevers en klanten. Het is heel fijn, dat ik elke keer weer zelf kan kiezen of ik een opdracht aanneem of niet. Soms accepteer ik een opdracht omdat ik het leuk vindt om te doen, soms om iemand te helpen, soms om in mijn inkomen te voorzien en soms is het een beetje van alle drie. En dat bevalt me goed. Eerlijk is eerlijk, het is niet altijd even makkelijk, maar het systeem werkt voor mij.

Maar zo werkt het natuurlijk niet voor iedereen. Er zijn ook veel mensen die tegen me zeggen: ‘Ik zou het nooit doen, ik werk liever voor een werkgever’. Een werkgever regelt veel dingen voor je, je hebt relatieve inkomenszekerheid en in veel gevallen ook uitkering bij ziekte en uitzicht op een pensioen. Een werkgever kan je opleidingen aanbieden en promotiekansen geven. Allemaal voordelen.

De eerste 20 jaar van mijn werkzame leven heb ik zelf ook voor werkgevers gewerkt. En dat waren ook nog best goede werkgevers, dus daar lag het niet aan. Het was het systeem, waardoor ik me niet volledig kon richten op mijn eigen groei en ontwikkeling. En omdat dat mijn diepste wens was, ging ik voor mezelf beginnen. Dus niet omdat ik het zo graag wilde.

Misschien is dat het wel, dat voor mezelf werken nooit echt een wens van me was. Dat ik me daarom altijd nog verbaas, als mensen tegen me zeggen, dat ze dat ook wel zouden willen. Dat ze daarvan dromen zelfs. Dat heb ik zelf nooit gedaan. Het is gewoon zo gelopen en dat heb ik denk ik ook het liefste. ‘Life is what happens while you’re making other plans’.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.