Thuiskomen bij jezelf

Gepubliceerd op 13 juli 2018 om 09:17

Thuiskomen bij jezelf lijkt misschien simpel, maar dat is het echt niet altijd. Al die invloeden van buitenaf, die al beginnen voor we überhaupt zijn geboren, ze kunnen ons behoorlijk van onszelf af brengen. En kom dan nog maar eens bij jezelf terug.

Want je weet soms niet eens wie je zelf precies bent, laat staan hoe je er kunt komen. Dus dat is de eerste actie, weten wie je bent. Voor mij heeft dat proces denk ik het langste geduurd. Van de bewustwording dat ik echt heel ver van mezelf af was geraakt, tot het weten wie ik dan ook alweer was, heeft echt jaren geduurd. En nog zijn er weleens momenten dat ik me afvraag of wat ik denk te willen wel echt is wat ik wil.

En dan de reis ernaartoe, pittig hoor. Mijn cliënten hebben regelmatig momenten waarop ze zich vertwijfeld afvragen of ze er wel echt zullen komen. Vallen en opstaan, één stap vooruit en twee terug, al die gezegdes zijn van toepassing op weg naar jezelf. Niet mis die reis. Misschien wel de belangrijkste reis van je leven, maar de hindernissen zijn groot en zwaar.

Maar als je dan aankomt, dan is het alles waard geweest. Want och wat is het toch fijn om te weten, te snappen en te voelen dat je jezelf bent, dat je keuzes ook echt je eigen keuzes zijn, dat je precies weet en voelt wat wel en niet past in je leven. En dan kun je eindelijk verankeren, op jouw eigen plek en in jouw eigen leven.

Niet dat alles dan ineens gemakkelijk en leuk wordt (ooit dacht ik dat eerlijk gezegd zelf wel, aišŸ˜Š). Maar als je je thuis voelt bij jezelf, dan is er altijd een veilige en inspirerende plek waar je jezelf kunt zijn, waar je bij kunt komen en je inspiratie weer kunt opladen. Waar je kunt reflecteren en nadenken. Om van daaruit weer uitgerust en geïnspireerd deel uit te maken van die bijzondere, ingewikkelde, soms mooie, soms ook niet zo mooie, wereld om ons heen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.