Inspirerend leven en werken in 5 stappen

Gepubliceerd op 15 mei 2020 om 09:55

Leven en werken vanuit inspiratie kan helpen bij herkennen van de grote lijnen in je leven. Je kunt verbanden zien tussen gebeurtenissen, die op het eerste oog niets met elkaar te maken lijken te hebben. Puzzelstukjes kunnen op zijn plek vallen. En ook wordt jouw eigen specifieke rol in alles wat je overkomt herkenbaarder.

Geïnspireerd werken kost uiteindelijk minder moeite dan leven en werken vanuit drijfveren van buitenaf. Dat komt omdat je dan in lijn bent met wie je bent en waar je voor staat. Terwijl drijfveren van buitenaf meestal een beroep doen op je aanpassingsvermogen, je schikt je in een systeem dat niet (helemaal) het jouwe is.

Bij leven en werken vanuit inspiratie pak je ook meer invloed, dat maakt je onafhankelijker van factoren van buitenaf. En je neemt meer verantwoordelijkheid over je eigen leven en je werk. Je hebt daardoor meer energie, bent bewuster bezig met wat belangrijk voor je is. Dat voelt over het algemeen krachtiger en meer ontspannen.


Om geïnspireerd te kunnen leven en werken, moet je wel bij jezelf te rade gaan. Op zoek naar wat je drijft. Het gesprek aangaan met jezelf, aan soul searching doen. Dat is voor de één gemakkelijker dan voor de ander. Bij sommige mensen gaat het bijna vanzelf, voor anderen is het pijnlijk, ingewikkeld of kost het heel veel inspanning.  Je gaat je ook meer los maken van je omgeving, je maakt keuzes die bij jou passen, maar niet altijd bij je omgeving en daar is niet iedereen altijd blij mee.

Aanpak

Heb je de keuze gemaakt, dan is het tijd voor een plan van aanpak. Inspiratie, ook wel adem van de geest genoemd, komt van binnen uit. Het betekent, dat je keuzes maakt vanuit je authentieke zelf, vanuit je innerlijke drijfveren. Belangrijk hierbij is, dat je niet je verstand raadpleegt, maar echt te rade gaat bij je innerlijk weten, je bezieling, je intuïtie, je gevoel. Want daar komt je inspiratie vandaan.

Je kunt dit op veel manieren doen, er leiden vele wegen naar Rome. Bijvoorbeeld de Find you© methode:

 1. Contact maken met jezelf.
  Je richt je aandacht en je zintuigen naar binnen. Je luistert naar jezelf, kijkt naar jezelf. Niet interpreteren, want dat is je verstand. Gewoon luisteren, kijken, voelen, ruiken, proeven. Hiervoor is geduld en oefening nodig. Mediteren kan daarbij helpen, of in de natuur zijn bijvoorbeeld. Hou dit een tijdje vol, want in eerste instantie zullen er veel gedachtes langskomen. Geeft niks, als je gewoon wacht en blijft luisteren en kijken, komt je inspiratie er vanzelf doorheen.
 2. Ontwaken
  Als je je aandacht en zintuigen richt op jezelf, ‘ontwaakt’ je innerlijke communicatie. Doordat je je er bewust op gaat richten, hoor en zie je jezelf meer en beter. Dat geeft je de mogelijkheid om keuzes te maken die echt bij je passen, jezelf te laten zien en jezelf te zijn.
 3. Versterken 
  Luisteren naar je verstand is een competentie die van jongs af aan door de maatschappij wordt gestimuleerd. Dat kan tot gevolg hebben dat je innerlijk weten, de bron van je inspiratie, ondergesneeuwd raakt. Als je daar echter bewust mee bezig gaat, versterkt die in essentie altijd al aanwezige verbinding weer, zodat je deze te allen tijde kunt raadplegen. Dat vereist volharding, een ritueel kan daarbij helpen. Elke ochtend even een kwartiertje voor je uit staren bijvoorbeeld. Of elke middag een half uurtje wandelen.
 4. Doorgroeien
  Hoe meer je je richt op je inspiratie, ook wel de adem van de geest genoemd, hoe meer je daar ook door gedreven wordt in je keuzes en gedrag. Dat kan een escalerend effect hebben, omdat veel dingen met elkaar in verbinding staan. Je ontdekt steeds meer over wie je bent, hoe je in het leven staat, wat je belangrijk vindt. Dat stimuleert en ontwikkelt je persoonlijke groei. Je wordt een krachtiger mens.
 5. Integreren
  Als je in de fase van doorgroeien bent beland, leef en werk je bewust vanuit je inspiratie. Dat wordt langzamerhand een 2e natuur en dan hoef je je maar even te richten op jezelf en het mechanisme gaat al in werking. Je herkent ook steeds meer het verschil tussen inspiratie en gedachtes en dat is een belangrijke stap. Als je dat blijft doen, volgt als vanzelf de integratie van deze competentie. Het wordt een automatisme en dan kun je echt gebruik maken van je inspiratie als bron.

Good luck!

 

Liefs,

Anna Maria