De bron

Gepubliceerd op 24 oktober 2019 om 09:07

Ik heb een inspiratieburo en schrijf inspiratieboeken en inspiratiekaarten. Dus het is niet zo gek dat mensen mij regelmatig vragen waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Toch verrast me die vraag steeds weer. En mijn antwoord tot nu toe was: ‘geen idee, ergens daar vandaan’ terwijl ik met mijn handen naar boven wees. Daar zit geen onwaar woord bij, overigens. Maar het is maar een deel van het verhaal. En ik realiseer me best, dat ik mensen ook niet bepaald help met dat antwoord. Mensen vragen het me niet voor niks. Ook zij zijn vaak op zoek naar inspiratie. En een ‘geen idee’ antwoord, daar hebben ze niks aan.

Dat ‘geen idee’ van mij slaat overigens vooral op de bron van mijn inspiratie en daar ben ik oprecht niet zeker over. Zit die bron in mij, of buiten mij? Is het de verbinding met iets kosmisch of Goddelijks of is het mijn eigen zelf? Is het verbeelding of creativiteit? Ik weet het niet zeker.

Maar ik kan wel zeggen hoe ik het ervaar. Voor mij is het als verbinding maken met een universeel deel in mij. Ik voel heel sterk, dat we niet los van elkaar staan, maar aan elkaar verbonden zijn. Eén zijn. En daar ligt voor mijn gevoel de bron. Die plek waar we aan elkaar zitten. Ik ben er daarom ook zeker van, dat de dingen die ik ervaar en opschrijf ook op vele andere plekken en door vele andere mensen wordt ervaren, gehoord of gezien. En deze mensen verwerken diezelfde informatie op hun manier in hun werk en leven. Wat ik uit die bron ontvang is niet uniek, dat is juist de kracht ervan. Dat velen het herkennen.

En dan is er het andere deel van het verhaal. Hoe heb ik dan toegang gekregen tot die bron? Dat ligt ingewikkelder. En daar heb ik hard aan gewerkt en jaren over gedaan. Overigens niet met het doel boeken en kaartensets te maken, maar met als doel mezelf weer te vinden. Dat ik op weg naar mezelf begon te schrijven, was mooi en bijzonder, maar een totale verrassing.  Dat maakt het tegelijk ook lastig om op te schrijven wat ik precies heb gedaan om hier uit te komen. Het was tenslotte niet iets waar ik bewust naartoe heb gewerkt. Ik was met iets anders bezig, toen dit ineens ontstond.

Toch ben ik er nu aan begonnen, met opschrijven waar mijn inspiratie vandaan komt en hoe ik het aanpak. Omdat ik er steeds meer vragen over krijg en het niet meer goed voelt om ‘geen idee’ als antwoord te geven. En misschien ook wel omdat ik eraan toe ben om jou niet alleen te inspireren met mooie teksten, maar een stap verder te gaan en mensen die op zoek zijn te helpen die universele bron te vinden, zodat iedereen die dat wil, vanuit inspiratie kan leven en werken.